دایرة المعارف سازمان سالم چیست؟ در یک سازمان سالم چه می‌گذرد

فهرست مطالب

دایرة المعارف سازمان سالم

دایرة المعارف سازمان سالم
دایرة المعارف سازمان سالم

هر سازمان و سیستمی  در طول زمان با چالش ها و فراز و نشیب های زیادی رو به رو می‌شود که باید بتواند به شیوه درستی این چالش ها را پشت سر بگذارد. بسیاری از سازمان ها ممکن است نتوانند این چالش ها را پشت سر بگذارند و در نتیجه با آسیب و یا حتی تعطیلی مواجه می‌شوند.

بدون شک بین سازمان هایی که میتوانند چالش ها را حل کنند و آنهایی که شکست می‌خورند تفاوت هایی وجود دارد. ویژگی های یک سازمان سالم تحت عنوان دایرةالمعارف سازمان سالم بیان شده

اگر می‌خواهید سازمان شما تبدیل به یک سازمان سالم و دارای بازدهی بالا شود لازم است که دایرت المعارف یک سازمان سالم را بلد باشید.

دایرة المعارف سازمان چیست؟

دایرة المعارف سازمان مانند ناخودآگاه یک سازمان است یعنی ممکن است که افراد نسبت به آن آگاهی نداشته باشند اما طبق آن عمل کنند و واکنش نشان دهند.

از طرفی دیگر دایرت المعارف یک سازمان را می‌توان مانند تیکه بزرگ و پنهان یک کوه یخ در نظر گرفت که در زیر آب است و خارج از دید افراد است اما بخش مهمی از یک سازمان و روابط افراد آن را کنترل می‌کند.

دایرة المعارف یک سازمان شامل مفاهیم و باور هایی است که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم بر جو و عملکرد سازمان تاثیر میگذارد.

دایرة المعارف یک سازمان از کجا سرچشمه می‌گیرد؟

در واقع دایرت المعارف یک سازمان در وهله اول از سوی تیم مدیریت و سیاست های بالا دست سازمان ایجاد می‌شود و به مرور در سازمان جای گرفته و تکامل می‌یابد و در نهایت فرهنگ و جو سازمان را شکل می‌دهد.

 

دایرة المعارف یک سازمان سالم چه مفاهیمی را در بر دارد؟

دایرت المعارف سازمان سالم
دایرت المعارف سازمان سالم
  1. لذت: طبق نظر بسیاری از روان شناسان و نظریه پردازان حوزه شغلی، کار فعالیتی است برای ارضا نیاز های درونی و رسیدن به لذت، میتوان گفت لذت در سازمان شامل تمام حس های خوبی هست که از بودن در محیط سازمان و انجام وظایف انجام میشود.
  2. وظیفه مثبت: وظیفه به طور کلی در تمام سازمان ها و برابر تمام نیرو ها مطرح است اما در سازمان سالم وظیفه مسئله ای مثبت است. در دیگر سازمان ها به وظیفه مانند سربار و وزنه ای نگاه میشود که بر روی شونه های افراد سنگینی می‌کند اما در سازمان سالم به وظیفه مانند یک سری فعالیت ها در راه رسیدن به یک هدف والا نگاه می‌شود. در نتیجه این نگاه نیرو ها از انجام وظایف خود حس خوبی دریافت می‌کنند و به جای اینکه خود را اسیر زندان وظایف تصور کنند وظایف خود را مانند پله هایی در راه پیشرفت در نظر می‌گیرند.
  3. تساوی: در یک سازمان سالم بر عکس سازمان های بالا به پایین تمام افراد سازمان از احترام و مزایای یکسان برخور دار هستند، این موضوع به این معنا نیست که تمام افراد حقوق یکسانی دریافت کنند، بلکه منظور این است که سازمان باید به جایگاه، نظرات و عقاید افراد به یک اندازه توجه کند و در برخورد با موفقیت ها و شکست های همه عدالت را رعایت کنند.
  4. بازدهی: در سازمان سالم بازدهی افراد به طور مستمر بررسی می‌شود، منظور از بازدهی در سازمان سالم  این است که بررسی کنیم با توجه به منابع و ورودی های بخش و یا شخص چه ارزش افزوده و یا خروجی حاصل شده است. در سازمان ناسالم بازدهی بدون توجه به منابع و فقط از روی خواسته های مدیریت سنجیده می‌شود.
  5. منابع خوب = خروجی خوب: همان گونه که در بالا بیان شد برای داشتن بازدهی مناسب لازم است که منابع مناسب در اختیار شخص قرار گیرد، منظور از منابع خوب فقط سرمایه و یا حقوق نیست، بلکه احترام، بازخورد و زمانی که مدیریت برای شخص می‌گذارد، ارائه آموزش و توضیح … همه بخشی از منابعی هستند که سازمان در اختیار شخص قرار می‌دهد تا بتواند خروجی را به سازمان تحویل دهد.
  1. تشویق: در یک سازمان سالم افراد به خاطر تلاشی که برای سازمان انجام میدهند مورد تشویق و تحسین قرار میگیرند. ناظران یک سازمان به جای اینکه دنبال اشتباهات افراد و تذکر دادن باشند در تلاش هستند نقاط قوت کارکنان خود را بررسی کنند و به طور منصفانه ای افراد را برای زحمات و عملکردشان تشویق می‌کنند.
  2. آموزش: در یک سازمان سالم مدیران و کارکنان به صورت مداوم در حال یادگیری هستند، مدیران یک سازمان سالم به آموزش و رشد کارکنان خود توجه بسیاری دارند. این آموزش ها میتوانند در حوزه کاری فرد یا رشد و ارتقا فردی باشد.
  3. پیشروی: یک سازمان سالم نگاهی رو به آینده دارد و حاضر است برای پیشروی و رشد خود مسیر های جدید را امتحان کند و از چهارچوب قدیمی خود فاصله بگیرد.
  4. مدیر همدل: یکی از مهم ترین افرادی که میتواند تاثیر مهمی در سلامت سازمان داشته باشد بدون شک مدیر یک سازمان است. مدیر همدل مدیری است که بتواند به حرف کارکنان خود گوش بدهد و آنها را درک کند و این درک را نیز به آنها نشان بدهد.

همدلی چیست را بخوانید

  1. خودکفایی: در یک سازمان سالم سعی میشود که افراد بتوانند در مسئولیت خود به خودکفایی برسند و به تنهایی چالش ها و مسائل حوزه کاری خود را حل کنند. برای رسیدن به خودکفایی لازم است که سازمان و مدیران از شخص حمایت کنند تا بتوانند با شجاعت و اعتماد به نفس وظایف خود را انجام دهند و به خودکفایی برسند، این مسئله باعث میشود که سرعت کار افزایش پیدا کند و وقت کمتری از مدیران و مسئولان برای انجام کار دیگران گرفته شود.
  2. افراد به عنوان سرمایه: در یک سازمان سالم مهم ترین عنصر افراد آن سازمان هستند، افراد سازمان از پول، تجهیزات، موار اولیه و سیاست های کلان مهم تر هستند. نیرو های شما در صورتی که به درستی در سازمان شما مدیریت شوند می‌توانند با کمترین منابع و مواد اولیه و یا ر شرایط سخت مالی کمک حال شما باشند.
  3. خلاقیت: سازمان سالم باید بتواند خلاقیت را در نیرو ها پرورش بدهد تا بتوانند با توجه به شرایط بهترین واکنش را نشان دهند سازمانی که فاقد خلاقیت باشد در شرایط خاص و یا تحولات سازمان دست پاچه شده و توان کاری خود را از دست میدهند

خلاقیت چیست را بخوانید

  1. تیم: بدون شک کار تیمی بخش مهمی از دایرت المعارف یک سازمان است، در سازمان های سالم کار تیمی به نیرو ها آموخته میشود، در بسیاری از موارد و با توجه به فرهنگ کشور ما ممکن است که بیاری افراد توانایی انجام کار تیمی را نداشته باشند برای همین لازم است که سازمان برای ایجاد روابط تیمی قوی بین نیرو ها زمان و انرژی صرف کند، سازمان دارای تیم منسجم مانند درخت دارای ریشه و تنه تنومند میتواند ناملایمات را به نحو بهتری پشت سر بگذارد و از بسیاری از تنش ها در سازمان جلوگیری شود.
سازمان سالم
سازمان سالم چه ویژگی هایی دارد.
  1. فرسودگی شغلی: فرسودگی شغلی مسئله ای است که به علت فشار مسائل کاری در طول زمان ایجاد می‌شود و باعث کاهش توان فرد در کار و زندگی میشود. سازمان سالم با اقدامات پیش گیرانه تا حد امکان جلوی رخداد فرسودگی را میگیرند و در صورت اینکه فردی دچار فرسودگی شود به درستی تلاش می‌شود که این افراد بتوانند دوباره سلامت روان خود را باز یابند.
  2. گوش دادن: در چنین سازمانی مدیر و کارکنان به حرف های هم دیگر گوش می‌دهند و این گوش دادن با توجه کامل و بدون پیش داوری می‌یاشد و هدف آن درک طرف مقابل است.
  3. نگاه جهانی: سازمان سالم تنها به استان یا محدوده بازار خود نگاه نمیکند بلکه تمام همکاران، رقبا و کسب و کار های مرتبط را بررسی می‌کنند و از تجربیات آنها به خوبی استفاده می‌کنند.

 

ویژگی های ذکر شده در بالا تنها بخش کوچکی از ویژگی های یک سازمان سالم است، در صورتی که علاقه مند هستید می‌توانید نکات بالا را در سازمان خود پیاده سازی کنید و علاوه بر آن از مشاوران و روانشناسان سازمانی برای بهبود سازمان خود کمک دریافت کنید و در صورتی که علاقه مند هستید میتواند از طرح جامع سنجش سلامت روان صنایع استفاده کنید.

 

نظرات خود را با ما در میان بگذارید

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x